KATEGORI : IKAN
Bahan
- 1 kg Ikan Sardin Kecil (Diasam & Digoreng Garing)
- 4 Ulas Bawang Putih
- 4 Biji Bawang Putih
- Cili Padi (Ikut Rasa pedas)
- Lada Besar (Ikut Rasa Pedas)
- Sedikit Belacan (Ikut Citarasa)
- 1 Mangkuk Jus Asam Jawa (Dibuang Biji)
- 1 Batang Serai (Diketuk)
- Garam
- Ajinamoto
- Sedikit minyak untuk tumisan
- 1 gelas air kosong
Cara
1. Tumbuk lumat bahan bersama (Bawang merah, bawang putih, cili padi, lada besar, belacan) kemudian ketepikan.
2. Tumis serai yang diketuk hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk lumat kedalam tumisan.
3.
Tumis bahan tadi sehingga pecah minyak. Bila bahan tumisan sedikit
kering masukkan jus asam jawa dan gaul hingga sebati. Kacau sehingga
pecah minyak. Jika bahan tumisan tadi terlalu kering masukkan sedikit
air untuk dijadikan kuah. Masak hingga tumisan kuah menjadi likat.
4.
Bila tumisan bahan tadi menjadi likat, baru masukkan ikan sardin yang
telah bergoreng tadi. Kemudian masukkan bahan perisa (Garam &
Ajinamoto) secukup rasa. (Jika terlalu pedas, bubuh sedikit gula untuk
mengurangkan rasa pedas). Hidangkan sebagai lauk untuk makanan tengahari
ataupun malam.
Best ke?
ReplyDeletetest2
ReplyDelete