KATEGORI : SAMBAL
Bahan :
- 200gm Cili Kering (Dikisar Halus)
- 4 Ulas Bawang Putih (Dikisar Halus)
- 4 Biji Bawang Merah (Dikisar Halus)
- 1/2 Sudu Besar Belacan (Dikisar bersama bawang)
- 2 Gelas Air Kosong
- 1 Gelas Jus Asam Jawa (Dibuang Biji)
- Garam
- Ajinamoto
- Minyak untuk tumisan
Cara :
1.
Panaskan minyak dalam kuali sehingga hangat. Masukkan cili kering,
bawang putih, bawang merah & bawang putih serta belacan yang telah
dicampur. Tumiskan sehingga naik bau dan menjadi sedikit kering serta
pecah minyak.
2. Jika tumisan telah pecah minyak, masukkan jus
asam jawa juga air kosong. Kemudian taburkan perisa (Garam &
Ajinamoto) secukup rasa (Jika ajinamoto boleh digantikan dengan gula).
Gaul sebati dan masak sehingga mendidih serta pecah minyak sekali
lagi.
3. Bila sambal pecah minyak & menjadi likat, bolehlah dihidang.
* Sambal enak dimakan bersama cucur pisang, capati, roti canai, & sebagai hidangan makanan bersama nasi berlauk.
No comments:
Post a Comment