" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Sambal Cili Kering

KATEGORI : SAMBAL

Bahan :
- 200gm Cili Kering (Dikisar Halus)
- 4 Ulas Bawang Putih (Dikisar Halus)
- 4 Biji Bawang Merah (Dikisar Halus)
- 1/2 Sudu Besar Belacan (Dikisar bersama bawang)
- 2 Gelas Air Kosong
- 1 Gelas Jus Asam Jawa (Dibuang Biji)
- Garam
- Ajinamoto
- Minyak untuk tumisan

Cara :
1. Panaskan minyak dalam kuali sehingga hangat. Masukkan cili kering, bawang putih, bawang merah & bawang putih serta belacan yang telah dicampur. Tumiskan sehingga naik bau dan menjadi sedikit kering serta pecah minyak.
2. Jika tumisan telah pecah minyak, masukkan jus asam jawa juga air kosong. Kemudian taburkan perisa (Garam & Ajinamoto) secukup rasa (Jika ajinamoto boleh digantikan dengan gula). Gaul sebati dan masak sehingga mendidih serta pecah minyak sekali lagi.
3. Bila sambal pecah minyak & menjadi likat, bolehlah dihidang.

* Sambal enak dimakan bersama cucur pisang, capati, roti canai, & sebagai hidangan makanan bersama nasi berlauk.

No comments:

Post a Comment