KATEGORI : SAMBAL
Bahan
- Segenggam Ikan Bilis Gred A (Yang telah dikopek belah 2 & direbus)
- Cili Padi (Sukatan ikut rasa pedas)
- Lada Besar buang biji (Sukatan ikut rasa pedas)
- Belacan (Sukatan ikut rasa hati)
- Garam
- Ajinamoto (Jika suka)
- 15 Biji Limau Kasturi (Buang biji & ambil jusnya)
- Batu Lesung untuk menumbuk bahan
Cara
1. Tumbuk halus cili padi, lada besar hingga lumat.
2.
Masukkan perisa (Garam & Ajinamoto) & masukkan ikan bilis
(basuh ikan bilis sebelum ditumbuk bersama) kemudian ditumbuk hingga
lumat.
3. Setelah itu bahan yang ditumbuk tadi halus, masukkan jus limau kasturi kedalam bahan tersebut & hidangkan.
* Hidangan sesuai dimakan bersama ulam-ulaman seperti ulam raja, petai, timun & lain-lain ulaman berdaun.
No comments:
Post a Comment