" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Sambal Bilis Belacan

KATEGORI : SAMBAL

Bahan
- Segenggam Ikan Bilis Gred A (Yang telah dikopek belah 2 & direbus)
- Cili Padi (Sukatan ikut rasa pedas)
- Lada Besar buang biji (Sukatan ikut rasa pedas)
- Belacan (Sukatan ikut rasa hati)
- Garam
- Ajinamoto (Jika suka)
- 15 Biji Limau Kasturi (Buang biji & ambil jusnya)
- Batu Lesung untuk menumbuk bahan

 Cara
1. Tumbuk halus cili padi, lada besar hingga lumat.
2. Masukkan perisa (Garam & Ajinamoto) & masukkan ikan bilis (basuh ikan bilis sebelum ditumbuk bersama) kemudian ditumbuk hingga lumat.
3. Setelah itu bahan yang ditumbuk tadi halus, masukkan jus limau kasturi kedalam bahan tersebut & hidangkan.

* Hidangan sesuai dimakan bersama ulam-ulaman seperti ulam raja, petai, timun & lain-lain ulaman berdaun.

No comments:

Post a Comment