" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Sambal Bilis Ketuk

KATEGORI : SAMBAL

Bahan
- 1 Mangkuk Ikan Bilis (Digoreng Garing)
- 1 Genggam Cili Padi (Ikut sukat selera sendiri nak pedas)
- 10 Biji Limau Kasturi (Dibelah, buang biji & ambil jusnya)
- Secubit Garam
- Secubit Ajinamoto
- Batu lesung untuk mengisar a.k.a menumbuk bahan

Cara
1. Tumbuk halus cili padi sehingga lumat biji cili. Masukkan bersama perisa (Garam & Ajinamoto).
2. Setelah ditumbuk halus, masukkan ikan bilis yang telah digoreng & ditumbuk bersama sehingga hancur kasar (Jangan terlalu halus).
3. Setelah selesai, masukkan jus limau kasturi tadi kedalam bahan yang telah ditumbuk & hidangkan.

* Hidangan sesuai dimakan bersama bubur nasi kosong, nasi putih (Panas-panas! Yummy! (^.^)

No comments:

Post a Comment