KATEGORI : SAMBAL
Bahan
- 1 Mangkuk Ikan Bilis (Digoreng Garing)
- 1 Genggam Cili Padi (Ikut sukat selera sendiri nak pedas)
- 10 Biji Limau Kasturi (Dibelah, buang biji & ambil jusnya)
- Secubit Garam
- Secubit Ajinamoto
- Batu lesung untuk mengisar a.k.a menumbuk bahan
Cara
1. Tumbuk halus cili padi sehingga lumat biji cili. Masukkan bersama perisa (Garam & Ajinamoto).
2.
Setelah ditumbuk halus, masukkan ikan bilis yang telah digoreng &
ditumbuk bersama sehingga hancur kasar (Jangan terlalu halus).
3. Setelah selesai, masukkan jus limau kasturi tadi kedalam bahan yang telah ditumbuk & hidangkan.
* Hidangan sesuai dimakan bersama bubur nasi kosong, nasi putih (Panas-panas! Yummy! (^.^)
No comments:
Post a Comment