KATEGORI : SPAGETTI
Bahan
- 1/2 Bungkus Spagetti (Rebus & Toskan hingga kering)
- Sebesar Ibu Jari Halia (Diketuk & Dicincang halus)
- 4 Ulas Bawang Putih (Diketuk & Dicincang halus)
- 1 Kiub Stok Ayam
- 1 Camca Sudu Kecil Lada Hitam (Ditumbuk Halus)
- 5 Biji Cili Api (Ditumbuk Halus)
- 5 Camca Sudu Besar Sos Cili
- 2 Biji Telur
- 1 Gelas Air Kosong
- Garam
- Ajinamoto
- Sedikit minyak untuk tumisan
Cara
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan halia, bawang putih, stok ayam, lada hitam, & cili api.
2. Bila bau telah naik wangi, masukkan sos cili dan gaul sebati.
3.
Bila bahan tumisan sedikit kering, masukkan spagetti yang telah
direbus & bubuh bahan perisa secukup rasa (Garam & Ajinamoto).
Goreng gaul sebati. Agak-agak dan cukup kering, masukkan sedikit air
untuk melembutkan sedikit spagetti tersebut & kemudian campurkan
telur kedalam bahan tadi dan gaul sehingga sebati. Jangan biarkan
terlalu kering. Angkat & hidangkan.
No comments:
Post a Comment