" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Bergedil Bilis a.k.a Ikan Seribu

KATEGORI : IKAN

Bahan
- 1kg Ikan Bilis Basah a.k.a Ikan Seribu (Dibasuh bersih & dibelah 2)
- 4 Biji Lada Besar (Dihiris halus)
- 1 Sudu Makan Serbuk Lada Sulah (Lada Putih)
- 10 Biji Tomato Ceri (Dibelah 4)
- 2 Biji Telur
- 3 Ulas Bawang Putih (Ditumbuk halus)
- 4 Biji Bawang Merah (Ditumbuk halus)
- Garam
- Ajinamoto
- 3 Cubit Serbuk Kunyit
- Minyak untuk menggoreng

Cara
1. Gaulkan bersama bahan iaitu ikan bilis, lada besar, lada sulah, tomato ceri, bawang putih, bawang merah, telur, serbuk kunyit & perisa secukup rasa (Garam & Ajinamoto). Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang digaul tadi untuk digoreng dengan menggunakan sudu. Doh seperti membuat cucur. Masak hingga kekuningan & hidangkan.


No comments:

Post a Comment