" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Kimchi Kobis Cina (Tong Baechu Kimchi)

KATEGORI : SAYUR

Bahan A
- 1.25 Kobis Cina
- 1 1/4 Cawan Garam
- 1.6 Liter Air

Bahan B (Kisar Halus)
- 75ml Air
- 160gm Buah Pear
- 125gm Lobak Putih
- 50gm Cili Merah
- 50gm Bawang Putih
- 90gm Bawang Merah

Bahan C
- 100gm Keledek Putih (Rebus, tapis & lenyek lumat)
- 125ml Sos Ikan
- 40gm Serbuk Cili
- 25gm Kepingan Cili (Chili Flakes)
- 3/4 Sudu Makan Gula
- 1/2 Sudu Makan Serbuk Perasa

Cara
1. Belah atau potong kobis kecil-kecil. Cucikan kemudian rendam dengan bahan-bahan A selama 2 jam - 3 jam.
2. Tapis kobis & perah sedikit air dari kobis.
3. Campurkan bahan B yang dikisar dengan bahan C. Kacau sebati.
4. Lumurkan bahan-bahan B & C yang telah dicampur disetiap helaian kobis.
5. Kemudian letakkan dalam balang. Curahkan bahan perapan yang lebih dalam balang.
6. Letakkan diluar selama 24jam kemudian peram dalam peti sejuk selama 2 -3 hari barulah diguna.



No comments:

Post a Comment