KATEGORI : NASI
Bahan
- 2 Mangkuk Besar Nasi Putih
- 4 Ulas Bawang Putih (Ditumbuk halus)
- 4 Biji Bawang Merah (Ditumbuk halus)
- 4 Biji Lada Besar (Buang biji & ditumbuk halus)
- 10 Biji Cili Api (Ditumbuk Halus)
- Sebesar Ibu Jari Belacan
- 20 Batang Kacang Panjang (Potong kecil)
- Ikan goreng (Apa jua jenis ikan boleh dipakai. Buang tulang & ambil isi ikan)
- Garam
- Ajinamoto
- Sedikit kunyit sebagai pewarna
- 1 Gelas Air Kosong
Cara
1. Tumbuk halus bahan bersama seperti bawang merah, bawang putih, cili api, lada besar & belacan. Ketepikan.
2. Kisar halus isi ikan. Ketepikan.
3.
Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk halus &
serbuk kunyit & goreng sehingga naik minyak. Setelah itu, masukkan
isi ikan yang telah dikisar. Campur sedikit air jika bahan yang digoreng
menjadi terlalu kering. Masak sehingga pecah minyak.
4. Setelah
itu, masukkan nasi, kacang panjang serta bahan perisa (Garam &
Ajinamoto) & gaul sebati sehingga garing. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment