" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Sanggar Pappek a.k.a Pisang Lenyek

KATEGORI : KUIH-MUIH

Bahan
- 1 Sisir Pisang Abu (Dikupas)
- Minyak untuk menggoreng
- Untuk Sambal :
      # 15 Biji Cili Padi
      # 1 Biji Tomato Besar (Dipotong Dadu)
      # Sebesar Ibu Jari Belacan
      # 6 Biji Limau Kasturi (Buang biji & ambil jusnya)
      # Garam
      # Ajinamoto

Cara
1. Panaskan minyak. Masukkan pisang yang telah dikupas tadi & goreng separuh masak. Angkat & lenyek sehingga pisang menjadi kepingan yang leper (nipis). Setelah dilenyek, goreng semula pisang tadi sehingga menjadi garing. Angkat & toskan. Ketepikan.
2. Kemudian, tumbuk bersama cili padi, belacan, dan perisa (Garam & Ajinamoto) secukup rasa sehingga lumat.
3. Masukkan tomato kedalam bahan tumbuk tadi dan lenyek tomato sehingga lumat hancur.
4. Bubuhkan jus limau kedalam sambal yang siap tadi & hidangkan.

* Hidangan enak dimakan semasa minum petang. Pisang yang digoreng tadi boleh dimakan & dicecah bersama sambal.


No comments:

Post a Comment