" Resepiku ... Resepimu Jua "

Friday, December 09, 2011

Sambal Bawang "Makjah"

KATEGORI : SAMBAL

Bahan
- 15 Biji Cili Api
- 4 Ulas Bawang Putih
- 4 Biji Bawang Merah
- 1 Biji Besar Tomato (Belah 4)
- Sejemput Ikan Bilis (Dikopek)
- 6 Biji Limau Kasturi (Buang Biji & Ambil Jusnya)
- Garam
- Ajinamoto
- Minyak untuk menggoreng

Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Apabila minyak panas, goreng bersama bahan seperti bawang merah, bawang putih, cili api, tomato & ikan bilis.
2. Angkat bahan yang telah digoreng tadi, kemudian ditumbuk lumat bersama (kecuali tomato ketepikan sebentar) perisa (Garam & Ajinamoto) secukup rasa. Setelah lumat, barulah tomato yang diasingkan tadi dilenyek perlahan sehingga sebati dan lumat.
3. Campurkan sambal yang ditumbuk tadi dengan jus limau. Akhir sekali hidangkan.

* Sedap dimakan dengan lauk ikan goreng dan hidangan nasi berlauk.

No comments:

Post a Comment