KATEGORI : SAMBAL
Bahan
- 15 Biji Cili Api
- 4 Ulas Bawang Putih
- 4 Biji Bawang Merah
- 1 Biji Besar Tomato (Belah 4)
- Sejemput Ikan Bilis (Dikopek)
- 6 Biji Limau Kasturi (Buang Biji & Ambil Jusnya)
- Garam
- Ajinamoto
- Minyak untuk menggoreng
Cara
1.
Panaskan minyak dalam kuali. Apabila minyak panas, goreng bersama bahan
seperti bawang merah, bawang putih, cili api, tomato & ikan bilis.
2.
Angkat bahan yang telah digoreng tadi, kemudian ditumbuk lumat bersama
(kecuali tomato ketepikan sebentar) perisa (Garam & Ajinamoto)
secukup rasa. Setelah lumat, barulah tomato yang diasingkan tadi
dilenyek perlahan sehingga sebati dan lumat.
3. Campurkan sambal yang ditumbuk tadi dengan jus limau. Akhir sekali hidangkan.
* Sedap dimakan dengan lauk ikan goreng dan hidangan nasi berlauk.
No comments:
Post a Comment